fredag 18 mars 2011

lek, för vem?

barn har ju en otrolig fantasi och kreativitet så frågan är tycker jag, hur mycket material ska man erbjuda på fsk? leksaker tas fram till tusen - får barnen leka fritt hela dagen så ligger det leksaker och annat material runt hela avdelningen - ena saken släpps på plast för att påbörja något annat och sedan en minut eller två senare händer samma sak. lekar avslutas inte utan det lixom går i varandra. jag tror att stimulans kan skapas utan att ha ett hav av grejer och allt måste inte vara färdiga leksaker - det som leks mest just nu är flygplan och spökmasker medan de andra leksakerna bara ligger utslängda på golvet. barnen har vad de krävs för att skapa sig de material de behöver till sin lek - just nu finns allt från frisörgrejer, barbiedocker till pärlor(som produceras på band) och bilar - jag tror att det skapar överstimulans och barnen får ingen ro i sina lekar, utan de ser bara allt annat som de vill leka med helst samtidigt. problemet blir oxå att sakerna som tillhör dockvårn ska vara de sånna lekar, bilarna ska vara till sånna lekar, duplot ska vara till sånna lekar - ni kanske förstår vad jag vill komma!?! var är fantasin om inte all material och leksaker kan användas till annat - kanske det behövs lite duplo för att skapa en soppa i dockvrån, kanske det behövs en tallrik som hinder för bilarna? jag försökte att öppna en liten tanke till de andra pedagogerna att "ibland kan de känns som det är framme för mycket grejer....+" då får jag tillsvar "jaa, speciellt när man ska städa"
hhmmm...för det är ju ett problem till de barnen som går hem tidigt behöver ju sällan städa udan utan de blir samma barn som går sent varje dag eller den pedagogen som slutar sent - mycket tid som tas till att lägga överflödet av grejer på sina korrekta platser. Sen kan man ju alltid diskutera den fria leken och dens betydelse - betyder det att barnen ska lämnas ensamma i sin lek eller kan pedagoger vara närvarnde? för vad som händer i leken är viktiga komponenter för hur barnet lär och lärt sig vissa egenskaper och då är det viktigt anser jag att vara närvarande för att se barnets utveckling och hur de bemöter varandra i den fria leken. För lek i förskolan är inte enbart fri lek utan lek i förskolan betyder också lärande och kunskaps inhämtning som pedagogerna leder med ett förhoppningsvis syfte bakom. När jag t.ex. har lek och rörelse och vi nu har temat "klassiska" leker så är det inte enbart regler, samspel och gemenskap som dessa lekar ger utan när vi t.ex leker musik med stopp och barnen ska ställa sig i ringar med olika färger på, när musiken stannar - så kommer det tydligt fram att matematiken är central "hur många står i den lila ringen, är det lika många eller mindre än de i den gröna ringen" osv. När föräldrar säger eller andra personer i omgivingen säger "de leker ju bara" så ser vi pedagoger leken som en betydande och central aspekt i vår verksamhet.

Den reviderade läroplanen för förskolan 98 beskriver det på följande sätt:
Leken är viktig för barns utveckling och lärande. Ett medvetet bruk av leken för att främja varje barns utveckling och lärande ska prägla verksamheten i förskolan. I lekens och det lustfyllda lärandets olika former stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till symboliskt tänkande samt förmåga att samarbeta och lösa problem. Barnet kan i den skapande och gestaltande leken få möjligheter att uttrycka och bearbeta upplevelser, känslor och erfarenheter.


- 28 dagar kvar -

http://folkevett.framtiden.no/images/stories/fv/608/leker.jpg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar